S tipko ESC zaprite iskalnik

Športna prehrana Prehranski dodatki in dopolnila za športnike.

Razvejane aminokisline (BCAA): vse, kar morate vedeti

Razvejane verige aminokislin, pogosto imenovane BCAA (Branched-Chain Amino Acids), so pomemben gradnik beljakovin in ključni element v prehrani športno aktivnih posameznikov. Medtem ko lahko telo samo proizvaja nekatere aminokisline, moramo druge dobiti iz hrane.

BCAA, ki vključujejo levcin, izolevcin in valin, spadajo med esencialne aminokisline, kar pomeni, da jih naše telo ne more samo sintetizirati in jih je treba zaužiti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Te aminokisline so izjemnega pomena za vzdrževanje zdravja in optimalne telesne zmogljivosti.

Kaj so BCAA in zakaj so pomembne?

BCAA so esencialne aminokisline, ki sestavljajo približno tretjino beljakovin v našem telesu. Imajo strukturno vlogo pri gradnji mišic, vplivajo na sintezo beljakovin, pospešujejo regeneracijo po vadbi ter zmanjšujejo razgradnjo mišičnega tkiva.

Slednje je še kako pomembno in naloga vsake športno aktivne osebe je, da poskrbi za ta del, saj si ne želi navkljub trdemu delu celo izgubljati mišične mase. Poleg tega BCAA igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju energijske ravni med dolgotrajno vadbo ter zmanjšujejo občutek utrujenosti.

Kje najdemo BCAA in kako jih zaužiti?

BCAA se nahajajo v različnih živilih, še posebej v živilih, bogatih z beljakovinami, kot so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice in oreščki. Čeprav je mogoče dobiti BCAA iz prehrane, se športniki in rekreativci pogosto odločijo za dodatno uživanje BCAA v obliki prehranskih dopolnil.

Enervit Gymline Muscle BCAA (120 kapsul)
Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA z vitaminoma B1 in B6 — Extreme Vital

Ta dopolnila so navadno na voljo v obliki praškov ali kapsul, ki jih je enostavno zaužiti pred, med ali po vadbi, odvisno od individualnih potreb in ciljev. BCAA se presnavljajo v skeletnih mišicah in ne v jetrih ter skrbijo za povečano učinkovitost vadbe.

Koristi BCAA med vadbo

Med intenzivno vadbo telo ekspresno porablja energijo, kar lahko precej hitro privede do povečane razgradnje mišičnega tkiva. BCAA pomagajo preprečiti to razgradnjo, saj delujejo kot zaščitni mehanizem za mišično tkivo. Poleg tega lahko BCAA povečajo vzdržljivost med samo vadbo tako, da zmanjšajo občutek utrujenosti, kar omogoča daljše in bolj produktivne treninge.

Vpliv BCAA na okrevanje in regeneracijo

Po vadbi je ključnega pomena, da telo dobi ustrezno prehrano za hitro okrevanje in regeneracijo mišic. BCAA lahko pospešijo ta proces tako, da spodbujajo sintezo beljakovin in zmanjšujejo vnetje v mišicah. To torej k hitrejšemu okrevanju, manjšemu občutku bolečine po vadbi ter boljši pripravljenosti za naslednji trening.

Zgolj štirje grami BCAA lahko povzročijo izjemno pomemben preobrat v telesu, saj preusmerijo stanje iz katabolnega, kjer telo razgrajuje mišično maso, v anabolno stanje, kjer se mišična masa ohranja ali celo povečuje. To pomaga ohranjati ali izboljševati celotno telesno pripravljenost, ključno za športnike in rekreativce.

BCAA in izguba telesne maščobe

Nekateri se s športom ukvarjajo, da bi bili bolje fizično pripravljeni, nadgradili svoje sposobnosti, se udeleževali tekmovanj in bili na splošno bolj zdravi. Spet drugi pa se k treningom zatečejo zaradi prekomerne telesne teže. In tudi na tem področju so BCAA še kako koristne.

Raziskave namreč kažejo, da lahko BCAA pomagajo pri izgubi telesne maščobe in ohranjanju mišične mase med dieto za hujšanje. Sodelujejo pri uravnavanju ravni inzulina, kar vpliva na metabolizem maščobnih kislin in posledično spodbudi izgubo telesne maščobe.

Kako izbrati prava BCAA dopolnila?

Pri izbiri BCAA dopolnil je pomembno paziti na kakovost sestavin, razmerje med aminokislinami in na morebitne dodane sestavine, kot so sladila in umetni dodatki. Prav tako je pomembno upoštevati individualne potrebe in cilje ter se posvetovati s strokovnjakom za prehrano ali trenerjem glede ustreznega odmerjanja in uporabe BCAA dopolnil.