S tipko ESC zaprite iskalnik

Športna prehrana Prehranski dodatki in dopolnila za športnike.

5 nasvetov za povečanje nivoja energije med vadbo

Športna vadba zahteva optimalno raven energije, da posameznik lahko doseže cilje in izboljša svojo telesno pripravljenost. Kljub temu se med vadbo pojavijo občutki utrujenosti in izčrpanosti, kar negativno vpliva na uspešnost treninga ali tekmovanja.

Odvisno od načina in intenzivnosti vadbe je treba v telo pred in med treningom vnesti dovolj potrebnih snovi, da bi zdržalo vse napore, ki mu jih zastavimo. V nadaljevanju boste spoznali, kako povečati raven energije med vadbo in izkoristiti svoj polni potencial.

1. Zdravo prehranjevanje

Prvi korak k povečanju energije med športno aktivnostjo je ustrezna prehrana. To vključuje uravnotežen vnos ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Ogljikovi hidrati so osnovni vir energije med vadbo, zato je pomembno, da v prehrano vključujemo kompleksne ogljikove hidrate, kot so polnozrnati kruh, riž, testenine in sadje.

Beljakovine pomagajo pri obnovi mišičnih vlaken po vadbi, zato je priporočljivo uživati beljakovinske vire, kot so perutnina, ribe, jajca, stročnice in mlečni izdelki. Prav tako je pomembno uživati dovolj zdravih maščob, kot so omega-3 maščobne kisline, ki pomagajo pri vzdrževanju energije in zmanjšujejo vnetja v telesu.

2. Ustrezna hidracija

Tekom telesne aktivnosti se znojenje poveča, kar vodi do izgube tekočine in elektrolitov. Pitje vode med vadbo je osnovni korak za preprečevanje dehidracije, vendar pa je pri dolgotrajnejših in intenzivnejših naporih priporočljivo uporabiti izotonične napitke. Ti namreč vsebujejo ustrezno razmerje sladkorja in elektrolitov, kar omogoča hitro absorpcijo tekočine v telesu.

Hidracijski napitek Science In Sport: Go Electrolyte (1,6 kg)
Hidracijski napitek Science In Sport: Go Electrolyte (1,6 kg) — Extreme Vital

Redno pitje izotoničnih napitkov med vadbo lahko prepreči pojav utrujenosti in izboljša splošno telesno zmogljivost. Pomembno je, da telesu zagotovimo zadostno hidracijo tako, da pijemo tekočino že pred začetkom vadbe in med njo ter po potrebi tudi po končani aktivnosti. S tem poskrbimo za optimalno delovanje telesa in izboljšamo rezultate treninga.

3. Uporaba energijskih gelov in ploščic

Ti izdelki vsebujejo hitro prebavljive ogljikove hidrate, ki telesu zagotavljajo takojšnjo energijo. Geli in ploščice so praktični in enostavni za prenašanje ter uporabo med vadbo, kar športnikom omogoča, da hitro in učinkovito nadomestijo izgubljeno energijo. Poleg ogljikovih hidratov vsebujejo tudi druge hranilne snovi, kot so vitamini, minerali in elektroliti, ki pomagajo ohranjati hidracijsko ravnovesje in podpirajo delovanje mišic.

Energijski geli High5: Aqua Gel (66 g)
Energijski geli High5: Aqua Gel (66 g) — Extreme Vital

Energijski geli in ploščice so še posebej koristni pri dolgotrajnih in intenzivnih treningih ali tekmovanjih, kjer je potrebno nenehno dovajanje energije v telo. S hitro absorpcijo ogljikovih hidratov športniki ohranjajo stabilen nivo energije in preprečujejo izčrpanost ter zmanjšujejo tveganje za nastanek utrujenosti. Pravilna uporaba energijskih gelov in ploščic izboljša vzdržljivost, poveča zmogljivost ter omogoči bolj učinkovito izvajanje vadbe, kar vodi v boljše rezultate in hitrejši napredek pri dosegi športnih ciljev.

4. Prehranska dopolnila

Poleg energijskih gelov in ploščic lahko športniki med vadbo za energijo poskrbijo še s pomočjo različnih prehranskih dopolnil. Med najbolj priljubljenimi so beljakovinski praški, kreatin, BCAA (razvejane verige aminokislin), glutamin, multivitamini in minerali ter omega-3 maščobne kisline.

Vsako od teh dopolnil prispeva k višjemu energijskemu nivoju med vadbo na svoj način:

  • Beljakovinski praški so še posebej koristni za obnovo mišic po vadbi, vendar pa lahko prispevajo tudi k vzdrževanju energijske ravni med vadbo.
  • Kreatin je znan po svoji sposobnosti povečanja mišične moči in vzdržljivosti, kar športnikom omogoča več energije med vadbo.
  • Razvejane aminokisline (BCAA) so pomembne za preprečevanje razgradnje mišic med vadbo in prispevajo k vzdrževanju energijske ravni med dolgotrajnimi aktivnostmi.
Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA
Enervit Gymline Muscle BCAA (120 kapsul) — Extreme Vital
  • Glutamin podpira imunski sistem in zmanjšuje utrujenost, kar pomaga ohranjati stabilen nivo energije med vadbo.
  • Multivitamini in minerali ter omega-3 maščobne kisline poskrbijo za splošno dobro počutje in energijo ter pomagajo pri uravnoteženi prehrani, kar je prav tako pomembno za vzdrževanje energijske ravni med vadbo.

5. Dihanje in tehnike sproščanja

Pravilno dihanje med vadbo skrbi za vzdrževanje energije in izboljšanje vzdržljivosti. Z globokimi vdihi in izdihi povečamo pretok kisika v telo, kar pomaga ohranjati stabilno raven energije med vadbo. Poleg tega pravilno dihanje pomaga iz telesa odstraniti odpadne produkte metabolizma, kot je ogljikov dioksid, kar zmanjša občutek utrujenosti in poveča nivo energije.